Home / Zdrowie / 100% sok z półki sklepowej czy wyciśnięty w domu?
dieta seniora

100% sok z półki sklepowej czy wyciśnięty w domu?

Soki o najbardziej wymyślnych smakach, ale i te „zwyczajne”, pojawiają się w jadłospisie każdego z nas. Są idealne, gdy szukamy szklanki orzeźwiającego napoju, a także bazy do zrobienia koktajlu lub drinka. Wybieramy je także ze względu na możliwość dostarczenia cennych składników do organizmu – minerałów, witamin, przeciwutleniaczy i wielu innych. Dylemat, z jakim najczęściej się zmagamy, dotyczy tego czy warto kupować soki wybierane pośród sklepowych półek? A może jednak zainwestować w urządzenie, które pozwoli w pełni naturalny sok przygotować w domu? Rozważamy za i przeciw względem obydwu rozwiązań.

Sok ze sklepu – 100% zdrowia czy 100% chemii?

Na półkach sklepowych, w restauracjach, pubach, kawiarniach, fast foodach czy stacjach benzynowych. Karton bądź butelkę soku możemy kupić dosłownie wszędzie. To najszybsze i najprostsze rozwiązanie. Teoretycznie również najtańsze. Nie trzeba inwestować w domowy sprzęt do przyrządzania soków. Wybieramy w sklepie, za około kilka złotych, dowolny sok i hop do koszyka. Płacimy i możemy cieszyć się ulubioną kompozycją smakową. A co z wartościami? Niestety tu jest bardzo różnie. W przeciwieństwie do tych, jakie zagwarantują nam wolnoobrotowe wyciskarki do soków na WyciskarkiSokow.pl.

Napoje wieloowocowe, nektary i tym podobne kombinacje, których data przydatności do spożycia sięga wielu miesięcy naprzód, niewiele mają wspólnego z wartościami. To w dużej mierze woda, cukier bądź substancje słodzące i różnego rodzaju składniki, dzięki którym „sok”, posiada tak długi termin przydatności do spożycia. O wartościach ze sklepowych półek możemy mówić wtedy, gdy postawimy na świeże soki, na przykład jednodniowe. Równie dobrze może to być sok oznaczony, jako 100%. O ile zapoznamy się ze składem zawartym na opakowaniu i upewnimy, że w składzie nie ma żadnych niepożądanych substancji.

Sok z wyciskarki

Zamiast kierować swoje kroki do sklepu, rozważmy inwestycję w wyciskarkę wolnoobrotową. Do wyboru są jeszcze sokowirówki, ale niestety mechanizm ich działania powoduje, że w dużej części pozbawiają wybrane surowce wielu z cennych wartości. W przeciwieństwie do wyciskarek.

Z pomocą wyciskarki można przyrządzić sok z dowolnych warzyw, owoców, a także liści. Takie urządzenie poradzi sobie nawet z niewielką i lekką natką pietruszki czy kiełkami. Co więcej, z tej samej porcji surowca, co niegdyś musielibyśmy zastosować w sokowirówce, uzyskamy nawet o kilkadziesiąt procent więcej wartościowego soku.

Wartości, które nie mają swojej ceny

Gdybyśmy pokusili się o podliczenie tych kilku złotych, wielokrotnie wydawanych na sklepowe soki, uzbieramy niezłą sumkę. Po jakimś czasie odłożymy taką kwotę, która swobodnie wystarczy na zakup wysokiej jakościowo wyciskarki. Dodatkowo nie odbierając jej estetyki i eleganckiego wyglądu, wpisującego się w aranżację kuchenną. Co najważniejsze jednak, każdorazowo przyrządzimy stosowne porcje soków, z dowolnych surowców, w których znajduje się maksimum wartości. Tak zwanych życiodajnych enzymów, wcześniej wspomnianych witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy.

To kwestia nie tylko lepszego smaku, możliwości uzyskania apetycznych kombinacji, których nie oferują producenci soków. To przede wszystkim 100% naturalnego napoju. Porcji zdrowia zamkniętej w 1 szklance. Bez chemii, barwników, konserwantów. Wyciskarka to zakup warty swojej ceny, którego nie pożałujemy, korzystając z niej regularnie przez długi czas.

Sprawdź również!

lekarze

Jak zostać lekarzem?

Zawód lekarza, prawnika, czy informatyka, to jedne z najlepiej opłacanych i najbardziej pożądanych profesji na …

Dodaj komentarz