Home / Zdrowie / Dieta w Hashimoto – co mogę jeść chorując na tarczycę?
warzywa

Dieta w Hashimoto – co mogę jeść chorując na tarczycę?

W nawiązaniu do elementów pokarmowych, jakie mogą grać ważną funkcję w inicjacji przebiegu dolegliwości, dowody badawcze pokazują przeważnie na wielkie spożycie jodu, nadkonsumpcję alkoholu, żywności o dużym poziomie przetworzenia i niedostatki selenu, żelaza, cynku, natomiast również witaminy D. Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, nazywane także chorobą Hashimoto, jest uznawane za przeważnie występującą chorobę o źródle autoimmunizacyjnym.

Hashimoto dieta

Zdrowa zbilansowana dieta daje potrzebnych elementów wzmacniających. W tymże niezbędnych do dobrego działania tarczycy: jodu, żelaza oraz selenu. Należy natomiast zwrócić uwagę na treści wolotwórcze znajdujące się w pewnych produktach. Mogą one zmniejszać przyswajanie jednego spośród hormonów tarczycy – lewotyroksyny oraz zwiększać symptomy niedoczynności tego gruczołu. Na wzrost stałego limfocytarnego zapalenia tarczycy o źródle autoimmunologicznym ma wpływ współwystępowanie skłonności wrodzonych oraz pewnych elementów społecznych.

Istotnym elementem diety w chorobie Hashimoto jest jej wartość odżywcza: pod wpływem podniesienia wartości energetycznej zwiększa się synteza oraz uwalnianie hormonów tarczycy, natomiast z kolei mocne restrykcje znaczne (obniżka ponad 40% zapotrzebowania energetycznego) i zagładzanie istotnie ograniczają syntezę hormonów tarczycy oraz ich natężenie we krwi. Więc poleca się, by w wypadku zbytniej wagi ciała zmniejszenie wartości energetycznej nie przewyższało 10 – 20% dobowego zamówienia kalorycznego.

Dieta na tarczycę – co wykluczyć?

Osoby zmagające się z Hashimoto powinny stosować się do tradycyjnych reguł prawidłowego żywienia. Niech pokarmy będą lekkie – najlepiej przygotowywane na parze czy wypiekane. Trzy wielkie ilości dziennie zastąpmy czterema czy pięcioma niższymi. Unikajmy cukru, artykułów przetworzonych oraz alkoholu. Należałoby również zrezygnować z glutenu oraz sprawdzić jak na taką zmianę zareaguje własny system. Hashimoto to dolegliwość autoimmunologiczna, więc późniejsze pojawienie się celiakii, zatem nietolerancji glutenu, jest niezwykle realne.

Dieta przy Hashimoto – reguły dobrego jedzenia

W dolegliwościach autoimmunologicznych, poza częstym wykluczeniem glutenu oraz laktozy, najlepiej stosować się do reguł racjonalnego odżywiania. Dieta winna być bogata w warzywa oraz owoce, pozbawiona sztucznych węglowodanów, tłuszczów trans oraz żywności znacznie przetworzonej. W czasie dnia najlepiej spożywać cztery-pięć pokarmów, natomiast ostatni najpóźniej trzy godziny przed snem. Jeżeli przyjmujesz środki L-tyroksyny, wstrzymaj się z jedzeniem 40–50 minut od przyjęcia środka – jego funkcjonowanie będzie wtedy najlepsze.

Sprawdź również!

lekarze

Jak zostać lekarzem?

Zawód lekarza, prawnika, czy informatyka, to jedne z najlepiej opłacanych i najbardziej pożądanych profesji na …

Dodaj komentarz