Home / Dieta / Gluten – celebryta wśród składników pożywienia
pieczywo

Gluten – celebryta wśród składników pożywienia

O glutenie stało się coraz głośniej w ostatnich latach. Wiadomości o tej mieszaninie białek roślinnych, występującej w ziarnach niektórych zbóż stało się głośno zapewne wraz ze wzrostem osób uczulonych na gluten. Coraz więcej ludzi uskarża się na objawy towarzyszące nietolerancji na gluten, które po odstawieniu tego uczulającego składnika mijają.

Możemy na temat glutenu przeczytać wiele sprzecznych publikacji, jedno natomiast jest pewne – przy nietolerancji glutenu należy gluten bezapelacyjnie odstawić. Jedyną bowiem metodą leczenia celiakii, badź nadwrażliwości na gluten jest dieta eliminująca ten składnik pożywienia. Dieta bezglutenowa pomaga uporać się z objawami towarzyszącymi przy tych schorzeniach i przywrócić tym samym radość życia.

Żywność bezglutenowa

Sklepy i restauracje obfitują w bezglutenowe dania i produkty. W dzisiejszych czasach dieta eliminująca gluten nie spędza snu z powiek, gdyż dostępność produktów bezglutenowych znacznie ją ułatwia. W sklepach możemy bez problemu dostać słodycze bez zawartości glutenu, pieczywo, napoje i inne produkty po które zwykle sięgaliśmy. Dostępne są nie tylko gotowe produkty bezglutenowe, ale też mieszanki do wypieków własnego chleba bezglutenowego, ciastek, czy przeróżnych przekąsek. Dzięki takim ułatwieniom ułożenie codziennego menu w taki sposób, aby całkowicie wyeliminować gluten nie jest trudne. Przepisy bezglutenowe dostępne są na wielu stronach online, dzięki czemu dieta bez glutenu przestaje być wyrokiem.

W czym jest gluten?

Gluten znajdziemy w produktach mącznych, tam gdzie do produkcji danego składnika pożywienia użyto mąki pszennej, żytniej, czy innej z zawartością glutenu. Ponadto możemy natknąć się na zawartość glutenu w mięsie, parówkach, pasztetach, słodyczach, napojach, czy piwie. Żeby uniknąć pomyłek należy czytać etykiety produktów. Dodatkowym ułatwieniem jest oznaczenie żywności wolnej od glutenu. Oznaczeniem tym jest rysunek przekreślonego kłosa na opakowaniu produktu.

Jakie produkty zawierają gluten?

  • mąka pszenna
  • mąka żytnia
  • mąka jęczmienna
  • płatki pszenne
  • płatki jęczmienne
  • płatki żytnie
  • kasza manna
  • kuskus
  • kasza jęczmienna
  • kasze owsiane
  • kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe
  • makaron pszenny
  • makaron żytni
  • pierogi
  • pyzy
  • kopytka
  • pieczywo każde nieoznaczone jako bezglutenowe
  • panierki do ryb i mięs
  • ciasta, ciastka, drożdżówki
  • proszek do pieczenia
  • przetwory mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego

Powyższe zestawienie wskazuje, że gluten może czaić się w większości produktów spożywczych, dlatego tak ważne jest dokładne sprawdzanie składu produktu. Nie należy jednak wpadać w panikę, gdyż większość dań można odtworzyć stosując zamienniki bezglutenowe. Chleb bezglutenowy możesz upiec sama, nie musisz rezygnować z pieczywa na diecie bezglutenowej. To samo dotyczy ciast, ciasteczek i pysznych deserów. Jeśli zmienisz swoje nawyki żywieniowe i zastosujesz zdrowe, bezglutenowe zamienniki przy nietolerancji na gluten, zyskasz nowe lepsze życie bez dokuczliwych dolegliwości spowodowanych alergią.

Sprawdź również!

warzywa

Żywność ekologiczna, trendem na rynku

Obecnie świadomość całego społeczeństwa zaczyna wzrastać. Wiemy, że powinnyśmy się zdrowo odżywiać, ekologiczną, oczyszczoną żywnością, …

Dodaj komentarz