Home / Dieta / Herbata – specyfika, właściwości, rodzaje
herbata

Herbata – specyfika, właściwości, rodzaje

Herbatę pije się od stuleci. Popularność herbaty zamiast słabnąć, tylko wzrasta. Herbata to niewątpliwie napój wszech czasów. Poznajmy jej specyfikę, rodzaje i właściwości płynące z zawartej w niej teiny.

Najpopularniejszy napój na Ziemi

Herbatę nazywa się najpopularniejszym napojem na ziemi z powodu wielowiekowej historii. Sporządza się ją z liści krzewu herbacianego. Jej początki sięgają dwudziestego ósmego wieku przed naszą erą – wówczas to liść herbaciany przypadkiem wpadł do napary chińskiego cesarza i się zaparzył. Herbata z Azji po pewnym czasie trafiła do Europy, Afryki i Ameryki.

Pobudzająca teina

W herbacie kryje się teina. Teina stanowi substancję psychoaktywną, co znaczy, że wpływa na naszą fizyczność i na naszą psychikę, rzutując również na to, iż uzależnia. Tak naprawdę teina sprawiła, że herbata stała się sławna. Otóż teina wpływa pobudzająco i dodaje sił witalnych. Skutkuje to na przykład podnoszeniem ciśnienia  krwi. Właśnie z tego powodu herbatę pije się zwłaszcza rano. Ale teina powoduje niekorzystne konsekwencje w postaci wypłukiwania z organizmu magnezu.

Zaparzanie herbaty

Najlepiej zaparzać herbatę sypaną zawierającą liście, a nie w torebkach, która przeważnie zawiera jedynie odpady liści. Herbatę, aby zachowała swoje właściwości, należy parzyć 3-4 minuty i w odpowiedniej temperaturze. Tak oto herbata czarna i czerwona potrzebują 90 stopni Celsjusza, herbata biała i żółta potrzebują 80 stopni Celsjusza, a herbata zielona potrzebuje 70 stopni Celsjusza.

Herbata czarna, herbata czerwona, herbata zielona

Herbata występuje pod wieloma postaciami, między innymi jako herbata czarna, herbata czerwona, herbata biała, herbata żółta oraz herbata zielona. Herbatę czarną sporządzą się ze sfermentowanych liści krzewu herbacianego. Działa ona pobudzająco. Herbatę czerwoną sporządza się z na wpół sfermentowanych liści krzewu herbacianego. Ona również działa pobudzająco, ale przede wszystkim odchudzająco. Herbatę białą sporządza się z pąków liści krzewu herbacianego. Wpływa ona korzystnie na zdrowie i urodę, bo zawiera wiele antyoksydantów. Herbatę żółtą sporządza się z liści krzewu herbacianego poddanym procesowi oksydacji. Oczyszcza ona z toksyn i pobudza trawienie. Herbatę zieloną sporządza się z niesfermentowanych liści krzewu herbacianego. Wykazuje one działanie uspokajające i spalające tkankę tłuszczową.

Herbata kontra kawa

Jak wykazano powyżej, herbata zawiera teinę. Co ciekawe teina to odpowiednik kofeiny i mateiny. Otóż w kawie kryje się kofeina, w herbacie kryje się mateina, a w yerba mate kryje się mateina. Wszystkie trzy, a więc kofeina, teina i mateina, stanowią tę samą substancję, różniącą się jedynie nazwą wynikającą z ich różnego źródła występowania, a także kilkoma małymi właściwościami. Teiny w herbacie znajduje się mniej niż kofeiny w kawie, ponadto nieco gorzej się ona wchłania. Powoduje to, że teina działa słabiej niż kofeina, podnosi ciśnienie, choć słabiej, ale mimo wszystko wypłukuje magnez i uzależnia.

Sprawdź również!

pieczywo

Gluten – celebryta wśród składników pożywienia

O glutenie stało się coraz głośniej w ostatnich latach. Wiadomości o tej mieszaninie białek roślinnych, …

Dodaj komentarz