Jak dowodzą szacowane badania aż 50% Polaków sięga po wiele różnorodnych witamin, preparatów, czy też suplementów diety, aby zlikwidować występujące w organizmie niedobory. Takie suplementy diety dostępne są na ogół bez recepty, co sprawia, że przyjmujemy je bez konsultacji z lekarzem. Czy zawsze owe suplementy diety przyjmowane są z korzyścią dla naszego zdrowia? Jakich witamin i minerałów najbardziej potrzebuje nasz organizm?
Złe odżywianie skutkuje niedoborami witamin
Stres, nadmiar obowiązków, praca, nauka, zbyt mała ilość czasu sprawia, że jemy w pośpiechu, najczęściej gotowe produkty, które nie są pełnowartościowe w witaminy i minerały. Tym samym w naszej diecie brakuje produktów, dzięki którym dawka witamin byłaby idealnie zbilansowana. Zanim jednak sięgniemy po suplementy witaminowe, powinniśmy wiedzieć, czego nam brak. W tym celu musimy wykonać adekwatne badania i po konsultacji lekarskiej ustalić skład produktów uzupełniających, aby nie doprowadzić do hiperwitaminozy. Warto również słuchać głosu swego organizmu, ponieważ może wysyłać on objawy niedoborów. Są to między innymi:
- pogarszający się stan skóry, włosów, paznokci
- obniżona odporność
- większa częstotliwość zapadania na przeziębienia
Jakie witaminy są najważniejsze dla naszego organizmu?
Oczywiście niekwestionowaną królową witamin, która jest niezbędna dla naszego organizmu jest witamina C. Możemy nie tylko uzupełniać ją stosując sztuczne preparaty, ale również jedząc owoce i warzywa. Najlepiej zastosujmy:
- cytrusy,
- brukselkę,
- czerwoną paprykę
- natkę pietruszki
- witaminy B1, czyli tiaminy
- otręby
- kaszę gryczaną
- brązowy ryż
- polędwicę wołową
W naszym organizmie nie może zabraknąć również witaminy B2, którą znajdziemy w płatkach owsianych, w pieczywie pełnoziarnistym, czy też chudym serze, mleku i jajach. Istotną witaminą jest również B6, w którą są bogate pomidory, fasola, groch, ziemniaki.
Najważniejsze minerały dla prawidłowego funkcjonowania organizmu
Nie tylko witaminy, ale i minerały są istotne, aby nasz organizm mógł prawidłowo i pewnie funkcjonować. Dla kości, aby były mocne i zdrowe, najważniejszy jest wapń. Wapń powinniśmy spożywać wraz z produktami mlecznymi, a przede wszystkim z surowego wiejskiego mleka. Źródłem wapnia są również ryby, a zwłaszcza sardynki, orzechy ziemne, nasiona słonecznika i nasiona dyni.
Mówiąc o minerałach ważnych dla organizmu, nie możemy zapomnieć o żelazie. W największych ilościach znajduje się ono w żółtkach jaj, wątrobie i mięsie baranim, wieprzowym i wołowym, magnez. W celu uzupełnienia niedoborów żelaza można również sięgnąć po kakao, banany gorzką czekoladę i kaszę gryczaną. W parze z żelazem idzie cynk, który spożyjemy w największych ilościach, jeżeli w naszym menu znajdą się ostrygi, ziarna zbóż, pestki słonecznika i dyni, a także jaja i większość warzyw i owoców. W skrajnych przypadkach, kiedy niedobory są bardzo duże, warto wspomagać swój organizm, stosując sprawdzone suplementy diety.