Home / Zdrowie / Najlepsze garnki dla naszego zdrowia
garnek

Najlepsze garnki dla naszego zdrowia

Kiedy dbamy o nasze zdrowie, to skupiamy się na tym, aby posiłki były wykonane z produktów ekologicznych i bezpiecznych. Staramy się gotować zdrowo. Ale czy zastanawiamy się nad tym w czym gotujemy? Warto spojrzeć na swoje garnki i zastanowić się, czy są zdatne do gotowania. Czy powłoka wewnętrzna nie jest zdrapana lub, o zgrozo, czy na garnku nie pojawiła się rdza. A jeżeli zdecydujecie się że to czas na wymianę garnków, najlepszą decyzją będzie kupno naczyń emaliowanych! Garnki emaliowane niegdyś były w niemal wszystkich kuchniach, z czasem zaczęły je wypierać garnki stalowe i te z powłokami. A jednak, wracamy do starych, dobrych garnków z powłoką emaliowaną.

Dlaczego garnki emaliowane są zdrowe?

Garnki emaliowane posiadają wyjątkowe, prozdrowotne właściwości. Powłoka emaliowana jest niczym szkło, dzięki czemu nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Co za tym idzie to najlepszy wybór jeśli gotujemy dla alergików, dzieci i osób starszych, ale także dla każdego kto dba o swoje zdrowie. Naczynia z powłoką emaliowaną nie ingerują w smak i zapach potrawy.

Zalety powłoki emaliowanej

Emalia jest całkowicie wolna od ołowiu, kadmy i BPA, a dodatkowo jest zupełnie odporna na kwasy. Dzięki wysokiej odporności w garnkach emaliowanych można przyrządzać bez problemu potrawy kwaśne, co mogłoby źle skończyć się w garnkach stalowych. Naczynia z powłoką emaliowaną są odporne nawet na bardzo wysokie temperatury. Można wkładać je bezpiecznie do piekarnika, jak i zamrażalki. Pamiętajmy jednak, aby nie narażać emalii na szok termiczny, zanim włożymy garnek z potrawą do lodówki, niech ostygnie po gotowaniu i uzyska temperaturę pokojową. Kolejną zaletą jest prostota mycia powłoki emaliowanej. Garnki emaliowane łatwo utrzymać w czystości, a ich powłoka jest jednolita i gładka, co zapobiega rozwijaniu się bakterii i innych drobnoustrojów. Mycie takich garnków jest szybkie i przyjemne. Warto pamiętać, aby dbać o powłokę, żeby cieszyć się jej zaletami jak najdłużej. Odpowiednio zadbane garnki posłużą nam na lata. W garnkach emaliowanych należy używać silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych, niewskazane są stalowe akcesoria, które mogą porysować powłokę.

Czy w garnkach emaliowanych można przechowywać żywność?

W garnkach emaliowanych można bezpiecznie przechowywać posiłki. Powłoka emaliowana nie ingeruje w smak ani w jakość jedzenia, w przeciwieństwie do naczyń stalowych, które z czasem mogą wpływać negatywnie na danie. W naczyniach emaliowanych możemy przyrządzać posiłki, podawać i przechowywać w lodówce. To duża oszczędność naczyń.

Sprawdź również!

lekarze

Jak zostać lekarzem?

Zawód lekarza, prawnika, czy informatyka, to jedne z najlepiej opłacanych i najbardziej pożądanych profesji na …

Dodaj komentarz