Home / Dieta / Sezonowe odżywianie
warzywa

Sezonowe odżywianie

Sierpień dobiega końca, a my powoli żegnamy się z latem. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na nowe produkty. Dlaczego warto zaznajomić się z ich listą?

Sięgając po produkty sezonowe mamy pewność, że są one zdrowe i uprawiane w sposób naturalny. Zyskujemy tym samym moc witamin i składników odżywczych. Istotną rolę odgrywają także walory smakowe, które znacznie różnią się między poszczególnymi sezonami.

Co powinniśmy jeść jesienią? Niesprzyjająca aura wymusza na nas zmianę swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych. Najlepiej sięgać w tym czasie po surowe warzywa i owoce, które dostarczą nam szczególnie cennych witamin. Odpowiednia dieta ochroni nasz organizm i zabezpieczy go przed infekcjami, a także wzmocni układ odpornościowy.

Wraz z portalem kulinarnym nawidelcu.pl przedstawiamy Wam garść najważniejszych produktów.

Owoce

owoce

Jesień to czas kiedy możemy delektować się smakiem dojrzewających jabłek i gruszek, które są doskonałym źródłem błonnika. Jedząc je wraz ze skórką, dostarczamy naszemu organizmowi dodatkowej dawki witamin.

W jesiennym okresie w sklepach pojawia się także żurawina, która jest istną bombą witaminową. Świetnie zastąpi niezdrowe przekąski i uzupełni smak mięsnych potraw. Dodatkowo ograniczy ona rozwój bakterii w organizmie, a także zapobiegnie wszelkim infekcjom dróg moczowych.

Zapomniana przez większość z nas aronia to owoc będący bogatym źródłem związków antyoksydacyjnych. Znakomicie sprawdzi się we wszelkich przetworach, dżemach czy sokach.

Warto sięgnąć także po śliwki oraz ciemne winogrona, które są w tym czasie niezwykle słodkie. Śliwki to owoce, które świetnie sprawdzają się przy wszelkich problemach trawiennych ponieważ przyspieszają przemianę materii.

Warzywa

warzywa

Królową jesieni jest dynia. Możemy jeść ją bez ograniczeń gdyż jest niskokaloryczna.  Zawiera wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi źródło przeciwutleniaczy, zapobiegając rozwojowi komórek nowotworowych.

Do swojemu jadłospisu warto wprowadzić także cukinię. Jest ona bogata w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C czy karoten. Jej kaloryczność także jest niska, dzięki czemu możemy zajadać się nią bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia.

Podczas trwania jesiennych miesięcy postawmy na brokuły, kalafiora i brukselkę. Ich skład jest niezwykle bogaty i cenny dla naszego organizmu.

Sezonowym i zdrowym warzywem są także buraki. Zawierają kwas foliowy, żelazo, wapń, witaminę C, potas i magnez. Ich spożycie pozwala na uniknięcie anemii, która dotyka coraz więcej osób.

Aby odczarować zbliżającą się jesienną aurę, sięgnij po sezonowe produkty. Włączając je do swojej diety, zadbasz o swoje zdrowie i samopoczucie.

Sprawdź również!

goji

Właściwości owoców goji

Jagody goji to popularna nazwa dla owoców krzewów rosnących na terenie Azji. Najczęściej sprzedawane są …

Dodaj komentarz