Sznycle zna każdy z nas. Robione w domu na obiad wywołują wiele pozytywnych emocji. To tanie i smaczne danie można przygotować na wiele sposobów. Dzięki odpowiedniemu połączeniu składników mogą sznycle z indyka mogą stać się niebanalnym obiadem dla całej rodziny, który zachwyca kubki smakowe i działa pobudzająco na wyobraźnie. Oto parę pysznych przepisów, dzięki którym najważniejszy posiłek dnia nigdy nie będzie kojarzył się z monotonią.
Sznycle z indyka w panierce curry
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: umiarkowany
Typ potrawy: obiad
Wersja bezglutenowa: tak
Lista składników:
- 400 gram sznycli z filetów indyczych
- papryka czerwona
- Natka pietruszki
- olej kokosowy, lub masło klarowane
- pieprz i sól (do smaku)
panierka sznycli:
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
- przyprawa curry
- szczypta soli
Przygotowanie ryżu z brokuła i kalafiora
- Pół kalafiora (lub jeden mały)
- Pół brokuła (lub jeden mały)
- Pół ząbka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Filety z indyka rozbić na cienko tłuczkiem na desce i ułożyć w mleku na około 15 minut.
- Do głębokiego talerza rozbić jajko i roztrzepać.
- Na duży talerz wysypać bułkę tartą i pomieszać ją z jedną łyżeczką przyprawy curry (do smaku)
- Na patelnię wlać około 1,5 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego i rozgrzać
- Wyjąć filety z mleka, doprawić solą, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony, kolejną porcję filetów smażyć tak samo z nową porcją masła klarowanego lub oleju kokosowego.
- Po usmażeniu mięsa na tą samą patelnię wyłożyć posiekaną w kostkę czerwoną paprykę. Doprawić do smaku pieprzem i solą i smażyć około 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Kiedy papryka będzie gotowa należy położyć ją bezpośrednio na mięsie.
- Brokuł i kalafior należy podzielić na różyczki i umieścić w melakserze lub rozdrabniaczu.
- Po uzyskaniu rozdrobnionych warzyw, wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 2 minuty.
- Odsączyć brokułowo- kalafiorowy ryż i umieścić z powrotem w garnku
- dodać straty czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać.
Wersja bezglutenowa:
Aby przygotować wersję bez glutenu wystarczy użyć zamiast bułki tartej- mąki jaglanej lub ciecierzycy.
Te sznycle z indyka rewelacyjnie sprawdzą się na każdym stole. Dzięki różnorodności kolorów będą ciekawym i zdrowym kąskiem dla dzieci. Smacznego!
Sznycle z indyka w wersji dietetycznej z sosem
Liczba porcji: 2-4
Poziom trudności: Bardzo łatwy
Typ potrawy: obiad
Wersja bezglutenowa: tak
Lista składników:
- ok. pół kilograma (4 sznycle) filetów z indyka
- sól, pieprz
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki sera gorgonzola
- 200 ml śmietany 18%
- Natka pietruszki
- olej
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Po zeszkleniu cebuli wlewamy śmietanę i dodajemy 2 łyżki sera gorgonzola, czekamy aż się roztopi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Sznycle z indyka doprawiamy granulowany czosnkiem, solą, pieprzem i słodką papryką, grillujemy na grillu elektrycznym, lub patelni posmarowanej łyżką oleju przez 3 do 5 minut.
- Kiedy mięso będzie gotowe przekładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym serowo- śmietankowym sosem.
- Smacznego!
Jak widać przygotowanie smacznego i estetycznego obiadu wcale nie musi być mozolnie trudne i długie! Dzięki odpowiedniemu połączeniu paru niepozornych składników można wyczarować na talerzu prawdziwe cuda, które będą obiektem pochwał całej rodziny!