Home / Dieta / Sznycle z indyka w wersji dietetycznej z sosem
kotlet

Sznycle z indyka w wersji dietetycznej z sosem

Sznycle zna każdy z nas. Robione w domu na obiad wywołują wiele pozytywnych emocji. To tanie i smaczne danie można przygotować na wiele sposobów. Dzięki odpowiedniemu połączeniu składników mogą sznycle z indyka mogą stać się niebanalnym obiadem dla całej rodziny, który zachwyca kubki smakowe i działa pobudzająco na wyobraźnie. Oto parę pysznych przepisów, dzięki którym najważniejszy posiłek dnia nigdy nie będzie kojarzył się z monotonią.

Sznycle z indyka w panierce curry

Liczba porcji: 4
Poziom trudności: umiarkowany
Typ potrawy: obiad
Wersja bezglutenowa: tak

Lista składników:

  • 400 gram sznycli z filetów indyczych
  • papryka czerwona
  • Natka pietruszki
  • olej kokosowy, lub masło klarowane
  • pieprz i sól (do smaku)

panierka sznycli:

  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • przyprawa curry
  • szczypta soli

Przygotowanie ryżu z brokuła i kalafiora

  • Pół kalafiora (lub jeden mały)
  • Pół brokuła (lub jeden mały)
  • Pół ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Filety z indyka rozbić na cienko tłuczkiem na desce i ułożyć w mleku na około 15 minut.
  2. Do głębokiego talerza rozbić jajko i roztrzepać.
  3. Na duży talerz wysypać bułkę tartą i pomieszać ją z jedną łyżeczką przyprawy curry (do smaku)
  4. Na patelnię wlać około 1,5 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego i rozgrzać
  5. Wyjąć filety z mleka, doprawić solą, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony, kolejną porcję filetów smażyć tak samo z nową porcją masła klarowanego lub oleju kokosowego.
  6. Po usmażeniu mięsa na tą samą patelnię wyłożyć posiekaną w kostkę czerwoną paprykę. Doprawić do smaku pieprzem i solą  i smażyć około 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Kiedy papryka będzie gotowa należy położyć ją bezpośrednio na mięsie.
  7. Brokuł i kalafior należy podzielić na różyczki i umieścić w melakserze lub rozdrabniaczu.
  8. Po uzyskaniu rozdrobnionych warzyw, wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 2 minuty.
  9. Odsączyć brokułowo- kalafiorowy ryż i umieścić z powrotem w garnku
  10. dodać straty czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać.

Wersja bezglutenowa:

Aby przygotować wersję bez glutenu wystarczy użyć zamiast bułki tartej- mąki jaglanej lub ciecierzycy.

Te sznycle z indyka rewelacyjnie sprawdzą się na każdym stole. Dzięki różnorodności kolorów będą ciekawym i zdrowym kąskiem dla dzieci. Smacznego!

Sznycle z indyka w wersji dietetycznej z sosem

Liczba porcji: 2-4
Poziom trudności: Bardzo łatwy
Typ potrawy: obiad
Wersja bezglutenowa: tak

Lista składników:

  • ok. pół kilograma (4 sznycle) filetów z indyka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany 18%
  • Natka pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Po zeszkleniu cebuli wlewamy śmietanę i dodajemy 2 łyżki sera gorgonzola, czekamy aż się roztopi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  3. Sznycle z indyka doprawiamy granulowany czosnkiem, solą, pieprzem i słodką papryką, grillujemy na grillu elektrycznym, lub patelni posmarowanej łyżką oleju przez 3 do 5 minut.
  4. Kiedy mięso będzie gotowe przekładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym serowo- śmietankowym sosem.
  5. Smacznego!

Jak widać przygotowanie smacznego i estetycznego obiadu wcale nie musi być mozolnie trudne i długie! Dzięki odpowiedniemu połączeniu paru niepozornych składników można wyczarować na talerzu prawdziwe cuda, które będą obiektem pochwał całej rodziny!

Sprawdź również!

pieczywo

Gluten – celebryta wśród składników pożywienia

O glutenie stało się coraz głośniej w ostatnich latach. Wiadomości o tej mieszaninie białek roślinnych, …

Dodaj komentarz